nota

Vooronderzoek Beringen Motstraat 105

ID: 19322   URI: https://id.erfgoed.net/archeologie/notas/19322

Voorwaarden bij de beslissing

De onderzoeksvragen opgenomen in het programma van maatregelen zijn eerder algemeen en minder gericht op de specifieke context van een schans. Hierdoor ontstaat het risico dat bepaalde aspecten over het hoofd worden gezien of bepaalde onderzoeksdaden niet uitgevoerd zullen worden. Daarom dienen de volgende bijkomende onderzoeksvragen beantwoord te worden:
		- Hoe werd de schans opgericht? Werd er gebruik gemaakt van een natuurlijke depressie om de grachten of een deel van de grachten in aan te leggen? Werd er gebruik gemaakt van een natuurlijke hoogte om het schanslichaam aan te leggen? Of werd het schanslichaam antropogeen opgehoogd?
		- Is er rondom de schans een dubbele grachtstructuur aanwezig? Wat is de breedte en diepte van de grachten? Welke vullingslagen zijn er aanwezig? Wat vertellen deze vullingslagen over de aanleg, het onderhoud en het opgeven van de grachten? Zijn er dumps aanwezig?
		- Waar lagen de toegangen tot de schans? Waren er bruggen aanwezig? Hoe waren deze opgebouwd?
		- Zijn er restanten van verdedigingselementen zoals een wal of een palissade aanwezig? Werd er gebruik gemaakt van vegetatie als verdedigingselement (bvb doornige struiken)?
		- Hoe was de ruimtelijke indeling van de schans? Kunnen er wegen of erven herkend worden?
		- Zijn er aanwijzingen voor belegeringen?
		- Zijn er aanwijzingen dat de schans teruggaat op een oudere verdedigingsstructuur?
		- Komen de archeologische gegevens overeen met de geschreven, archivalische en cartografische bronnen?

Downloads

Alle bestanden downloaden

Verslag van resultaten
Bestand: NT Beringen_Motstraat_v002.pdf
Auteur(s): AUDENAERT Evelien, BOUCKAERT Kevin, CLAESEN Jan, VAN GENECHTEN Ben

Programma van maatregelen
Bestand: PvM Beringen_Motstraat_v003.pdf
Auteur(s): AUDENAERT Evelien, BOUCKAERT Kevin, CLAESEN Jan, VAN GENECHTEN Ben

Meer weten?

Meer informatie over het archeologisch traject kan je terugvinden op onze website.

Disclaimer

Het agentschap Onroerend Erfgoed publiceert deze documenten op basis van het Onroerenderfgoeddecreet en het Onroerenderfgoedbesluit, maar staat in geen geval in en kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de juistheid of rechtmatigheid van de inhoud van deze documenten. Bij opmerkingen of vragen over de rechtmatigheid van de inhoud van de dossiers of uw privacy, kan u contact opnemen met informatieveiligheid.oe@vlaanderen.be. Daarnaast vindt u meer informatie in onze privacyverklaring.