archeologienota

Vooronderzoek Hechtel-Eksel Ekselsebaan

ID: 20390   URI: https://id.erfgoed.net/archeologie/archeologienotas/20390

Voorwaarden bij de beslissing

Het programma van maatregelen voor het steentijdonderzoek is niet helemaal adequaat:
- De wijze om de zone, waar men verkennende archeologische boringen moet uitvoeren, wordt wel erg strikt bepaald. Het is beter om de resultaten in hun totaliteit te bekijken.
- De archeologienota geeft aan dat een goede bodembewaring geen positief criterium is en dat er enkel waarderende boringen moeten geplaatst worden rond verkennende boringen die lithische artefacten opleverden. De handleiding Prospecteren naar steentijd artefactensites geeft echter aan dat de resultaten van het verkennend booronderzoek in een breder kader dienen bekeken te worden (Microsoft Word - Prospectie Steentijd (onroerenderfgoed.be; p.25). Hierbij kan bodembewaring een rol spelen.
- Het programma van maatregelen voorziet enkel proefputten indien het archeologisch booronderzoek de site al kon afbakenen. Proefputten kunnen ook ingezet worden om de site af te bakenen.

Voorts worden de proefsleuven dwars op de vallei ingepland, wat een logische keuze is om het aardkundige aspect beter mee te evalueren. Er is nu wel een risico dat de sleuven langs de gebouwen zichtbaar op de historische kaarten vallen:
- Op de locatie van de gebouwen zichtbaar op de historische kaarten wordt een dwarssleuf aangelegd om resten van deze gebouwen te kunnen detecteren.

Downloads

Alle bestanden downloaden

Programma van maatregelen
Bestand: 2021J115 PVM Ekselsebaan.pdf
Auteur(s): DE NUTTE Glenn, VAN DE KONIJNENBURG Rik

Verslag van resultaten
Bestand: 2021J115 VRSLG Ekselsebaan.pdf
Auteur(s): DE NUTTE Glenn, VAN DE KONIJNENBURG Rik

Relaties

Vooronderzoek Hechtel-Eksel Ekselsebaan
Nota - ID 27808
https://id.erfgoed.net/archeologie/notas/27808

Meer weten?

Meer informatie over het archeologisch traject kan je terugvinden op onze website.

Disclaimer

Het agentschap Onroerend Erfgoed publiceert deze documenten op basis van het Onroerenderfgoeddecreet en het Onroerenderfgoedbesluit, maar staat in geen geval in en kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de juistheid of rechtmatigheid van de inhoud van deze documenten. Bij opmerkingen of vragen over de rechtmatigheid van de inhoud van de dossiers of uw privacy, kan u contact opnemen met informatieveiligheid.oe@vlaanderen.be. Daarnaast vindt u meer informatie in onze privacyverklaring.